Nedir ne değildir?

Uzun yıllardan beri aklımızda olup, Türkiye'den gelip Barselona'da yaşayan genclerin bilgilerini paylaşacakları bir internet mecrası olarak hayatına başladı bu blog. Bu blog aracılığıyla Barselona ve yakınlarında ikamet eden arkadaşlara, buraya geleceklere, gelmek isteyebileceklere burada oldukları süre içerisinde Barselona'yı tanımalarında, daha güzel vakit geçirip, zorlukların ve başağrılarının üstesinden gelebilmeleri için üç beş tecrübeye dayanan bir kaynak üretmek amacındayız. Adının Barselona101 olmasi da bundandir: üniversite de aldığımız oryantasyon dersleri hesabı. 101, Barselona'ya giriş. Hoşgeldiniz, beşgittiniz. Bunun yanısıra bu blog, herkese açık bir mecra olmayı amaçlıyor. Bu yüzden de gördüğünüz, beğendiniz, canınızı sıkan, hoşunuza giden, kafanızı karıştıran ve başkalarının da işine yarayabileceğini düşündüğünüz meseleleri paylaşırsanız, hemen buradan yayınlamak niyetindeyiz. Neyse, siz meseleyi kaptınız, venga vamos!


26 Kasım 2010 Cuma

FARUK _ Menjar per Emportar

Pakistanli, cok temiz , Faruk abimiz,  fiyatlarinin ucuzlugu guleryuzu ve gelen musterinin ne yedigini bilen abimizdir. Tavuklu pilavi ; Etli pilavi ve doneri cok meshurdur. Doneri o kadar buyuktur ki oglen yiyip bitiremeyip aksam devam edersiniz!

 Fiyatlari : 2,5 – 3 euro arasidir, guleryuz ve hos muhabbet de cabasi . Adress:( Carrer dels Còdols ) La Rambla dan Placa George Orwell`e dogru yurudugunuzde plazaya ulasinca sagdaki ilk sokak a girin Faruk un yeri 20 metre ileride solda,   Bar Mariachi ve Bar Polaroid ile ayni sokakta Sadece take away alabilirsiniz, sonra sicacik pilavinizi afiyetle plazada oturarak yersiniz. 

Bakin giden musteriler ne kadar mutlu  :))  

25 Kasım 2010 Perşembe

YEMEK

Barcelona `da hayatta kalmanin en ucuz yolu evde yemek yapmayi ogrenmektir, Turkiyedeki gibi Yemek Sepeti gibi bir internet sitesi olmadigi icin, buraya gelen ogrencilerden egitimlerinden daha cok ascilikta kendini gelistirip Turkiyeye donduklerinde cok unlu otellerde calisan arkadaslrimiz oldugunu biliyoruz. Ama yine de size birkac tavsiye vermekten geri kalmiyoruz. 

Sehir merkezindeyim cok aciktim ne yiyeyim ¿ 

  • Faruk
Pakistanli; cok temiz ; Faruk abimiz, 2 yili askin suredir fiyatlarinin ucuzlugu guleryuzu ve gelen musterinin ne yedigini bilen abimizdir. Tavuklu pilavi ; Etli pilavi ve doneri cok meshurdur. Doneri o kadar buyuktur ki oglen yiyip bitiremeyip aksam devam edersiniz! Fiyatlari : 2,5 – 3 euro arasidir, guleryuz ve hos muhabbet de cabasi . Adress:  ( Carrer dels Còdols )  ; La Rambla dan Placa George Orwell ` e dogru yurudugunuzde plazaya ulasinca sagdaki ilk sokak a girin Faruk un yeri  20 metre ileride solda,   Bar Mariachi ve Bar Polaroid ile ayni sokakta Sadece take away alabilirsiniz, sonra sicacik pilavinizi afiyetle plazada oturarak yersiniz ¡  

  • Bo de B

                Barcelona`nin en guzel sandviclerini yapan yegane mekan, onunde her zaman kuyruk olan,  vejeteryan, tavuklu , ton balikli sandvicleri ile musterilerini doruga ulastiran mekan, fiyat kalite performansinda bayagi ust seviylerde, ekmegini de kendisi yapan bu mekanda  3-4 adet masadi da bulunmaktadir, fiyatlar 3-4 euro arasinda degisen sandvicleri alip deniz kenarinda yemenin tadi bir baskadir, Adress: c/ Fusteria 14 Barceloneta ( Correos ` un yani )
               
  • Cafeteria & Sandvicheria  AL Atlas
Ogrenci adam icin yemek olsun da ne olsun diyebileceginiz, ucuz olsun herseyi yerim mekani ¡ 2 euroya agzina kadar dolu vejeteryan sandvic,  Tum rambla de raval mekanlari arasinda onunde kuyruk olan tek yer ¡ Adres: Ramla de Raval 30  ; Raval Barcelona;

  • PIZZAS  L`AVIA
Efendim anlatilmaz yasanir derler ya aynen oyle bir mekan, Pizza da var tatli da var, paella da var, empanadas da var, var da var ¡! 3 euroya orta boy bir pizza yiyebileceginiz, kendi ozel ev yapimi tatlilari , sicak yemekleri gibi olup  Turkiyedeki  esnaf lokantalrini hatirlatan pizzaci. En sevilen menusu 11 euroya kocaman ama kocaman bir pizza 3 kisi rahat yer ve yaninda 1 sise sarap / cava. Adres : Calle de la cera 33

  • Pizza del Born
Onunden gecerken ; way anasini ne guzel bir ortam diyebileceginiz, kucuk pizza parcalarini 1,70 euroya alabileceginiz nezih ortam, icerde genelde Arjentinliler calisir, o yuzden konusulan dili anlamayabilirsiniz , kasmayin ; Take away de alabileceginiz bu yer  Passeig Born, 22 adresinde bulunmaktadir. Pizzanizi alin ve Passeig del Born daki banklarda oturarak yiyin, yada hemen Parc de Ciudatellaya gidin, cimlerin uzerinde takilin ! Yaptim cok guzel oldu !

  • Pollo Rico
Aman yarabiim burasi da ne boyle;  Adindan da anlasilacagi uzere tavuk cevirmesiye unlu bu yer ust kati esnaf lokantasini andiriyor, kocaman tabakta gelen ¼ tavuk ve yanindaki patatesler doymaniz icin yeter ve artar bile, 6-7 euroya birasiyla,  salatasiyla guzel bi yemek yiyebilirsiniz, Adres:  Calle Sant Pau 31.

  •  Montello
Via Laietanadaki bu pizzaci, kocaman guzel ve ucuz pizzalariyla ve guzel saraplariyla arada bir gidilebilecek bir mekan ozelligi tasimaktadir. Guzeldir 9 euroya kocaman bir pizza alirsiniz, hatta yemeye kiyamaz yaninda yatarsiniz ¡ ne diyelim afiyet olsun ; haa bu arada adres : Via Laietana, 42

  • Can Ganassa
Efendim tabiki de tapas icin daha uygun ve daha guzel yerler olabilir, mumkundur, ama barcelonetadaki yeri , plazadaki masalari,  fiyati, garsonlarinin komikligiyle kalbimizi kazanmis yerdir. Kisi basina 7 euroya, kucuk ahtapotlardan kocaman 1 tabak ( iki kisi rahata yer ), yanina kozlenmis biber, 2 bira,ve bir patatas bravas soylerseniz ohh mis gibi olur, hem plazada oturmus hemde rahatca yemeginizi yersiniz. Yedim,  doydum ve sevdim ¡! diyebileceginiz  yegane mekan! Adresi mi ¿ buyrun burdan yakin (Plaça de la Barceloneta, 4 )

Hani derler ya igne atsan yere dusmez, aynen oyle bi yer, o kadar kalabalikta nasil yemek yiyebiliyorsunuz kardesim :) tazecik karsinizda pisirdigi ekmek arasindaki bocadilloyu size uzatirken agzinizin suyu akiyor, bir sise cavayi 2-3 euroya alabiliyorsunuz saat 17:00 den once, cok ucuz bir yer degil ama hani derler ya tavsiye edermisin, valla ederim. Adres Carrer de la Reina Cristina, 7 Barceloneta 

ULASIM

Barcelona ulasim agi duzenli bir sehir olup, gece dunguz 24 saat sehir ici ulasim hizmeti veren bir sehirdir.  Sehirdeki ulasimi ; TBM ( Transports Metropolitans de Barcelona ) yonetmektedir ;


Bu sehirde ulasim  TBM ( Transports Metropolitans de Barcelona ) kartlariyla yapilmaktadir. Kartlar hakkinda daha detayli bilgi icin (http://www.tmb.cat/en_US/barcelona/moute/targetes/targetes.jsp

Fakat genelde ogrenci arkadaslarin ve halkin buyuk bir bolumunu 10 luk kart dedigimiz ; 10 binislik kart kullanmaktadirlar.   

1 Zona icin 7.95 Euro odeyerek ; 10 kere binis hakkiniz bulunmaktadir. Ayrica Metrodan inip  75 dakika icerisinde otobuse bindiginizde hicbir ektra ucret odememektesiniz. Bunun yani sira tek zonalik tek  binislik bilet 1.40 Eurodur. Butun biletleri metro girislerindeki buyuk makinelerden demir / kagit para ve kredi / bankamatik kartlariyla alabilmek mumkundur. 

Barcelona ulasim hatlari icerisinde genelde sabah saatlerinde ve aksam is cikisi saatlerinde metro ve otobuslerde bilet kontrolu yapilmaktadir. Bu yuzden biletiniz kullandikdan sonra sakin atmayiniz ; yaninizda tutunuz. Eger biletinizi gostermediginiz taktirde 50 Euroluk islem uygulanacaktir. Pesin odeme halinde % 50 indirim uygulanmakatadir aksi taktirde fatura evinize gonderilecektir.

NOT : Festival zamani ve gece gec bir saatten sonra metroda kontrol olmamaktadir, turnike uzerinden atlamak yada bir biletle iki kisi gecmek suretiyle yolculugunuza baslayabilirsiniz, ama gozunuzu yine de de acik tutmakta fayda var ¡!

  • ·         Metro  

Barcelona metrosunun calisma saatleri: sabah 05:00 gece 12:00 normal calisma gunleri olmak uzere; Cuma gunleri : 05:00 gece 02:00 cumartesi ve tatil gunleri 24 saat metro vardir; Tatil gunleri : 1/1, 24/6, 15/8 ve 24/9 dur. Tek istisnai gun: 24 Aralikta metro saat 23:00 de kapanir.

Metro agi haritasini  (http://www.tmb.cat/img/genplano.pdf ) sitesinden bulabilirsiniz.

  • ·         Otobus

Otobuslere bindiginizde soforu gectikden sonra 2 tane kucuk kutu goreceksiniz ; kartlariniz ok yonunde sokarak kartlarinizi okutuyorunuz, hadi hayirli yolculuklar.

Otobuste TBM kartiniz kalmadiysa sofere para vererek de binebilirsiniz, ucret gittiginiz bolgeyle orantilidir, 1. Zona icin 1,40 Euro dur.

  • ·         NIT Bus ( Gece otobusu / Baykus )

Hayat kurtaran otobuslerdir ; geceleri genelde 23:00 civari baslayip son seferlerini 05:00 de bitirirler. Yaklasik olarak her 20 dakika bir sefer duzenlemektedirler.


En faydali olanlar: Placa Catalunyadan , Havaalanina gitmek icin N17; Gracia bolgesine cikmak icin N6 ; Gece Kluplerinin oldugu Ciutadella - Villa Olimpica icin N8 ; Poblenou tarafi ( Razzmatazz ) icin N11.

NOT: Dikkat edilmesi gereken ; bu otobuslere elinizde alkol ile binemezsiniz ¡!
 
  • ·         Tramvay

Sehirde 6 farkli tramvay hatti bulunmaktadir, tramvaylara istediginiz kapidan inip binebilirsiniz, fakat icerisinde TBM kartinizi okutmak zorundasiniz, yoksa yasli teyzeler size cok kotu bakarlar.  


  • ·         Teleferik

Genelde Tibidabo ya cikmakta kullanilmaktadir, Genc cocuklarsiniz ne isiniz var sizin teleferikle 15- 20 dakikada cikarsiniz yukari.Hem manzarasi da guzel, cok guzel villalar var yukari cikarken ,  ama daha detayli bilgi isterseniz diye alin bakalim :  (http://www.barcelonabusturistic.cat/web/guest/tramviablau )
  •   Tren  

Demir aglarla orulmus Ispanyol demir yollarinin sitesi (http://www.renfe.com/EN/viajeros/index.html ) ; yakin mesafe trenleri icin Cercanias ; Orta mesafe trenleri icin ise Media Distanciaya tiklamak yeterli olacaktir. Bir de hizli yol trenleri vardir ( AVE ) fakat ogrenci adamin cok parasi olmayacagi icin bakip umitlenmek yersizdir.
Ispanya icine giden trenler genel olarak Sants Estacio duragindan Fransa yonune giden trenler ise Estacio de Franca duragindan kalkarlar.

  • ·         Sehirlerarasi Otobus

Efendim ; ne kalkiyor ¡!  Kalkiyor ¡!  diye bagiran bir sofor , ne size cay mi mesrubat mi diye soran bir muavin, ne de ben bayan yani istemistim diyen bir yasli teyzeyle karsilasabilirsiiz. Ispanyada otobuslerde erkek / kadin yanyana oturabilir sasirmayin, otobuslerde tuvalet vardir, televizyon , internet, yoktur.

Barcelonada en cok kullanilan sirket ALSA dir  (http://www.alsa.es/port /site/Alsa?portal.alsa.request.locale=en_GB ) ; 

ALSA Barcelona – Madrid arasi giden tek sirkettir ; tek gidis fiyati yaklasik 28- 30 euro gidis- donus ise 51 eurodur ¡ Yol ortalama 7 saat 35 dakika saat surer .  Biletleri internetten alabilirsiniz, tek yapmaniz gereken cebinize gelen mesaji sofore gostermektir. Madrid`e giden otobusler Estacion de Nord dan kalkarlar. 

Güvenlik meselesi!


Barselona her ne kadar Batı Avrupa'da bir şehir olsa da her şehir gibi kendi içerisinde riskleri barındırmaktadir. Bu risklerden en önemlilerinden biri kapkaç ve hırsızlık vakaalarıdır.

Toplu taşıma araçlarında (metro/otobüs ağırlıklı) başta olmak üzere; La Rambla ve (özellikle Raval ve Barrio Gotico'da) bazı dar sokaklarda, gece geç saatte eve/otele/yurda dönerken ve ayrıca plajda, çantanıza, cüzdanınıza, ceketinize çok ama çok dikkat edin.

Efendim "Biz Türkiye'den geldik bize biçey olmaz, biz Osmanlı torunuyuz" gibi evelemeler gevelemeler burda cok başarılı olmamıştır, zira gelen pek çok arkadaşın başına geldiği gibi en az 1 kere olmak üzere çantası bir barda astığı yerden toz olmuş, ceketindeki ev anahtari ve Mp3 playeri semaya karışmış, cüzdanı, pasaportu, fotoğraf makinesi, iPod'u iPad'i ne kadar değerli şeyi varsa hepsini koyduğu "tek" bir çanta kimbilir nerelere dağıtılacak şekilde çalınmıştır.

Barcelona'daki kapkaç/gasp olaylarının
yoğunlukla nerelerde olduğunu harita üzerinden anlamak için şu linke bakabilirsiniz. İhtiyacınız olmamasını ummakla beraber bir de şöyle bir Facebook grubu var: I know someone who got robbed in Barcelona.

Yapılacaklar:
  • · Asla ama asla pasaportunuzun aslını yanınızda taşımayın. Barcelona'da yanınızda pasaport bulundurmanıza gerek yok. Pasaportunuzun bir fotokopisini taşıyabilirsiniz cok acil durumlar için.
  • · Az miktarda para taşımak ve 5 kredi kartı ile dolaşmamak.
  • · Son model cep telefonu, cüzdan veya kredi kartı gibi (ki Barselona'da kredi kartı olan çok fazla kimse yok, genellikle banka kartı kullanılıyor, hırsızların sizi anlaması için ayrı bir gösterge) değerli eşyaları kalabalık ortamlarda göstermemek.
·Ö
Önlemler :

  • Erkek arkadaslar icin cuzdan-kemer zinciri genelde basarili olmustur. Veyahut cüzdanlarını ön cepte taşımak en azından hırsızın işini zorlaştıracaktır.
  • Bayan arkadaslar zaten koskoca çantalarında neler taşıdıkları belli olmadığı için hırsızlar Türk kızlarından çok şikayetçi olmaktadır :) Çaldıkları çantanın içinde cüzdan ve cep telefonu gibi alakalı nesneleri bulmalarının günler aldığı rivayet edilir.

En cok duyulan hırsızlık haberleri:

  • · Barda astigi yerde ve ayaklarinin arainda cantayi bulamamak. Gerekiyosa kolunuza baglayin ; asla ama asla cantanizi sandalyeye asmayin asla yere koymayin ¡!
  • · Metrodan yada otobusten inerken veya binerken arkanizdaki adam sizi iktiriyorsa bilin ki bir bildigi vardir.Aman dikkat !
  • · Plajda oturuyordum birileri bana adres sordu; kisinin adres sordugu yerin tam aksi istikamette baska birisi gelip siz adresi haritadan gostermeye calisirken coktan cantanizi alip uzaklasmistir.
  • · Gece gec saatlerde sanki ayaginda top varmiscasina La Rambla civarinda dolasan ve genelde erkek arkadaslarin cuzdanlarini cekmekte ustalasmis adamlar vardir. Aman DIKKAT ¡!
  • · Yuksek topuklu bayan arkadaslari hedeflemis bir kitle de genelde eve gec donerken kizlarin kucuk cantalarini bir cekiste alip daracik sokaklarda izlerini kaybettirirler. Her ihtimale karsi yaninizda spor ayakkabisi bulundurun hemen giyin ve hirsizi yakalayin, hem spor olur ¡! )
Cantami caldilar ne yapayim?

Efendim uzulecek bisey yoktur, cana gelen mala gelsin deyip gecmek uzerine bir bardak soguk su icmek en iyisidir!

Hemen hirsizin kactigi yone dogru 2-3 sokak etrafindaki butun cop tenekelerinin etrafina bakilir, genelde hirsizlar cantayi alip hizlica kosarlar ve icerisindeki cuzdani telefonu alip gerisini bir copun kenarina atarlar. Hirsizin arkasindan kosarak yakaliyan su ana kadar gorulmemistir.

Mantikli olan hemen en yakin polisi gorup gidilecek adresi sormaktir. Bu genelde Carrer Nou de La Rambla caddesi uzerindeki polis (Mossos D'Esquadra) karakoludur ( C/ Nou de la Rambla, 76-80 (Ciutat Vella) 08001 Barcelona ), bu istasyonun cuma ve cumartesi gecesi cok senlikli oldugu, butun cantasini caldiranlarin partilerine orda devam ettikleri bilinmektedir. Polisler ingilizce biliyorlar ve sizin bilgilerinizi aliyorlar cok dusuk bir ihtimal olsa da sizi arama ihtimalleri var.

Pasaportumu caldilar ne yapicam?

Eger calinan esyalarin arasinda pasaportunuz da varsa hemen Barcelona'daki Türkiye Başkonsolosluğu'na gitmenizde fayda var (Adres: Passeig de Gracia, nº 7, 1ª, 08007, Barcelona ). Türkiye'ye donmeniz icin size bir belge vereceklerdir, bu belge ile Turkiye;ye ucabilirsiniz, fakat baska hicbir ulkeye gidemezsiniz oradan da yeni pasaporta basvurmaniz gerekmektedir. Gerekli bilgiyi Konsoloslukta Evren Abi ve Rana Hanim'dan alabilirsiniz.