Nedir ne değildir?

Uzun yıllardan beri aklımızda olup, Türkiye'den gelip Barselona'da yaşayan genclerin bilgilerini paylaşacakları bir internet mecrası olarak hayatına başladı bu blog. Bu blog aracılığıyla Barselona ve yakınlarında ikamet eden arkadaşlara, buraya geleceklere, gelmek isteyebileceklere burada oldukları süre içerisinde Barselona'yı tanımalarında, daha güzel vakit geçirip, zorlukların ve başağrılarının üstesinden gelebilmeleri için üç beş tecrübeye dayanan bir kaynak üretmek amacındayız. Adının Barselona101 olmasi da bundandir: üniversite de aldığımız oryantasyon dersleri hesabı. 101, Barselona'ya giriş. Hoşgeldiniz, beşgittiniz. Bunun yanısıra bu blog, herkese açık bir mecra olmayı amaçlıyor. Bu yüzden de gördüğünüz, beğendiniz, canınızı sıkan, hoşunuza giden, kafanızı karıştıran ve başkalarının da işine yarayabileceğini düşündüğünüz meseleleri paylaşırsanız, hemen buradan yayınlamak niyetindeyiz. Neyse, siz meseleyi kaptınız, venga vamos!


25 Kasım 2010 Perşembe

ULASIM

Barcelona ulasim agi duzenli bir sehir olup, gece dunguz 24 saat sehir ici ulasim hizmeti veren bir sehirdir.  Sehirdeki ulasimi ; TBM ( Transports Metropolitans de Barcelona ) yonetmektedir ;


Bu sehirde ulasim  TBM ( Transports Metropolitans de Barcelona ) kartlariyla yapilmaktadir. Kartlar hakkinda daha detayli bilgi icin (http://www.tmb.cat/en_US/barcelona/moute/targetes/targetes.jsp

Fakat genelde ogrenci arkadaslarin ve halkin buyuk bir bolumunu 10 luk kart dedigimiz ; 10 binislik kart kullanmaktadirlar.   

1 Zona icin 7.95 Euro odeyerek ; 10 kere binis hakkiniz bulunmaktadir. Ayrica Metrodan inip  75 dakika icerisinde otobuse bindiginizde hicbir ektra ucret odememektesiniz. Bunun yani sira tek zonalik tek  binislik bilet 1.40 Eurodur. Butun biletleri metro girislerindeki buyuk makinelerden demir / kagit para ve kredi / bankamatik kartlariyla alabilmek mumkundur. 

Barcelona ulasim hatlari icerisinde genelde sabah saatlerinde ve aksam is cikisi saatlerinde metro ve otobuslerde bilet kontrolu yapilmaktadir. Bu yuzden biletiniz kullandikdan sonra sakin atmayiniz ; yaninizda tutunuz. Eger biletinizi gostermediginiz taktirde 50 Euroluk islem uygulanacaktir. Pesin odeme halinde % 50 indirim uygulanmakatadir aksi taktirde fatura evinize gonderilecektir.

NOT : Festival zamani ve gece gec bir saatten sonra metroda kontrol olmamaktadir, turnike uzerinden atlamak yada bir biletle iki kisi gecmek suretiyle yolculugunuza baslayabilirsiniz, ama gozunuzu yine de de acik tutmakta fayda var ¡!

  • ·         Metro  

Barcelona metrosunun calisma saatleri: sabah 05:00 gece 12:00 normal calisma gunleri olmak uzere; Cuma gunleri : 05:00 gece 02:00 cumartesi ve tatil gunleri 24 saat metro vardir; Tatil gunleri : 1/1, 24/6, 15/8 ve 24/9 dur. Tek istisnai gun: 24 Aralikta metro saat 23:00 de kapanir.

Metro agi haritasini  (http://www.tmb.cat/img/genplano.pdf ) sitesinden bulabilirsiniz.

  • ·         Otobus

Otobuslere bindiginizde soforu gectikden sonra 2 tane kucuk kutu goreceksiniz ; kartlariniz ok yonunde sokarak kartlarinizi okutuyorunuz, hadi hayirli yolculuklar.

Otobuste TBM kartiniz kalmadiysa sofere para vererek de binebilirsiniz, ucret gittiginiz bolgeyle orantilidir, 1. Zona icin 1,40 Euro dur.

  • ·         NIT Bus ( Gece otobusu / Baykus )

Hayat kurtaran otobuslerdir ; geceleri genelde 23:00 civari baslayip son seferlerini 05:00 de bitirirler. Yaklasik olarak her 20 dakika bir sefer duzenlemektedirler.


En faydali olanlar: Placa Catalunyadan , Havaalanina gitmek icin N17; Gracia bolgesine cikmak icin N6 ; Gece Kluplerinin oldugu Ciutadella - Villa Olimpica icin N8 ; Poblenou tarafi ( Razzmatazz ) icin N11.

NOT: Dikkat edilmesi gereken ; bu otobuslere elinizde alkol ile binemezsiniz ¡!
 
  • ·         Tramvay

Sehirde 6 farkli tramvay hatti bulunmaktadir, tramvaylara istediginiz kapidan inip binebilirsiniz, fakat icerisinde TBM kartinizi okutmak zorundasiniz, yoksa yasli teyzeler size cok kotu bakarlar.  


  • ·         Teleferik

Genelde Tibidabo ya cikmakta kullanilmaktadir, Genc cocuklarsiniz ne isiniz var sizin teleferikle 15- 20 dakikada cikarsiniz yukari.Hem manzarasi da guzel, cok guzel villalar var yukari cikarken ,  ama daha detayli bilgi isterseniz diye alin bakalim :  (http://www.barcelonabusturistic.cat/web/guest/tramviablau )
  •   Tren  

Demir aglarla orulmus Ispanyol demir yollarinin sitesi (http://www.renfe.com/EN/viajeros/index.html ) ; yakin mesafe trenleri icin Cercanias ; Orta mesafe trenleri icin ise Media Distanciaya tiklamak yeterli olacaktir. Bir de hizli yol trenleri vardir ( AVE ) fakat ogrenci adamin cok parasi olmayacagi icin bakip umitlenmek yersizdir.
Ispanya icine giden trenler genel olarak Sants Estacio duragindan Fransa yonune giden trenler ise Estacio de Franca duragindan kalkarlar.

  • ·         Sehirlerarasi Otobus

Efendim ; ne kalkiyor ¡!  Kalkiyor ¡!  diye bagiran bir sofor , ne size cay mi mesrubat mi diye soran bir muavin, ne de ben bayan yani istemistim diyen bir yasli teyzeyle karsilasabilirsiiz. Ispanyada otobuslerde erkek / kadin yanyana oturabilir sasirmayin, otobuslerde tuvalet vardir, televizyon , internet, yoktur.

Barcelonada en cok kullanilan sirket ALSA dir  (http://www.alsa.es/port /site/Alsa?portal.alsa.request.locale=en_GB ) ; 

ALSA Barcelona – Madrid arasi giden tek sirkettir ; tek gidis fiyati yaklasik 28- 30 euro gidis- donus ise 51 eurodur ¡ Yol ortalama 7 saat 35 dakika saat surer .  Biletleri internetten alabilirsiniz, tek yapmaniz gereken cebinize gelen mesaji sofore gostermektir. Madrid`e giden otobusler Estacion de Nord dan kalkarlar. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder