Nedir ne değildir?

Uzun yıllardan beri aklımızda olup, Türkiye'den gelip Barselona'da yaşayan genclerin bilgilerini paylaşacakları bir internet mecrası olarak hayatına başladı bu blog. Bu blog aracılığıyla Barselona ve yakınlarında ikamet eden arkadaşlara, buraya geleceklere, gelmek isteyebileceklere burada oldukları süre içerisinde Barselona'yı tanımalarında, daha güzel vakit geçirip, zorlukların ve başağrılarının üstesinden gelebilmeleri için üç beş tecrübeye dayanan bir kaynak üretmek amacındayız. Adının Barselona101 olmasi da bundandir: üniversite de aldığımız oryantasyon dersleri hesabı. 101, Barselona'ya giriş. Hoşgeldiniz, beşgittiniz. Bunun yanısıra bu blog, herkese açık bir mecra olmayı amaçlıyor. Bu yüzden de gördüğünüz, beğendiniz, canınızı sıkan, hoşunuza giden, kafanızı karıştıran ve başkalarının da işine yarayabileceğini düşündüğünüz meseleleri paylaşırsanız, hemen buradan yayınlamak niyetindeyiz. Neyse, siz meseleyi kaptınız, venga vamos!


25 Kasım 2010 Perşembe

Güvenlik meselesi!


Barselona her ne kadar Batı Avrupa'da bir şehir olsa da her şehir gibi kendi içerisinde riskleri barındırmaktadir. Bu risklerden en önemlilerinden biri kapkaç ve hırsızlık vakaalarıdır.

Toplu taşıma araçlarında (metro/otobüs ağırlıklı) başta olmak üzere; La Rambla ve (özellikle Raval ve Barrio Gotico'da) bazı dar sokaklarda, gece geç saatte eve/otele/yurda dönerken ve ayrıca plajda, çantanıza, cüzdanınıza, ceketinize çok ama çok dikkat edin.

Efendim "Biz Türkiye'den geldik bize biçey olmaz, biz Osmanlı torunuyuz" gibi evelemeler gevelemeler burda cok başarılı olmamıştır, zira gelen pek çok arkadaşın başına geldiği gibi en az 1 kere olmak üzere çantası bir barda astığı yerden toz olmuş, ceketindeki ev anahtari ve Mp3 playeri semaya karışmış, cüzdanı, pasaportu, fotoğraf makinesi, iPod'u iPad'i ne kadar değerli şeyi varsa hepsini koyduğu "tek" bir çanta kimbilir nerelere dağıtılacak şekilde çalınmıştır.

Barcelona'daki kapkaç/gasp olaylarının
yoğunlukla nerelerde olduğunu harita üzerinden anlamak için şu linke bakabilirsiniz. İhtiyacınız olmamasını ummakla beraber bir de şöyle bir Facebook grubu var: I know someone who got robbed in Barcelona.

Yapılacaklar:
  • · Asla ama asla pasaportunuzun aslını yanınızda taşımayın. Barcelona'da yanınızda pasaport bulundurmanıza gerek yok. Pasaportunuzun bir fotokopisini taşıyabilirsiniz cok acil durumlar için.
  • · Az miktarda para taşımak ve 5 kredi kartı ile dolaşmamak.
  • · Son model cep telefonu, cüzdan veya kredi kartı gibi (ki Barselona'da kredi kartı olan çok fazla kimse yok, genellikle banka kartı kullanılıyor, hırsızların sizi anlaması için ayrı bir gösterge) değerli eşyaları kalabalık ortamlarda göstermemek.
·Ö
Önlemler :

  • Erkek arkadaslar icin cuzdan-kemer zinciri genelde basarili olmustur. Veyahut cüzdanlarını ön cepte taşımak en azından hırsızın işini zorlaştıracaktır.
  • Bayan arkadaslar zaten koskoca çantalarında neler taşıdıkları belli olmadığı için hırsızlar Türk kızlarından çok şikayetçi olmaktadır :) Çaldıkları çantanın içinde cüzdan ve cep telefonu gibi alakalı nesneleri bulmalarının günler aldığı rivayet edilir.

En cok duyulan hırsızlık haberleri:

  • · Barda astigi yerde ve ayaklarinin arainda cantayi bulamamak. Gerekiyosa kolunuza baglayin ; asla ama asla cantanizi sandalyeye asmayin asla yere koymayin ¡!
  • · Metrodan yada otobusten inerken veya binerken arkanizdaki adam sizi iktiriyorsa bilin ki bir bildigi vardir.Aman dikkat !
  • · Plajda oturuyordum birileri bana adres sordu; kisinin adres sordugu yerin tam aksi istikamette baska birisi gelip siz adresi haritadan gostermeye calisirken coktan cantanizi alip uzaklasmistir.
  • · Gece gec saatlerde sanki ayaginda top varmiscasina La Rambla civarinda dolasan ve genelde erkek arkadaslarin cuzdanlarini cekmekte ustalasmis adamlar vardir. Aman DIKKAT ¡!
  • · Yuksek topuklu bayan arkadaslari hedeflemis bir kitle de genelde eve gec donerken kizlarin kucuk cantalarini bir cekiste alip daracik sokaklarda izlerini kaybettirirler. Her ihtimale karsi yaninizda spor ayakkabisi bulundurun hemen giyin ve hirsizi yakalayin, hem spor olur ¡! )
Cantami caldilar ne yapayim?

Efendim uzulecek bisey yoktur, cana gelen mala gelsin deyip gecmek uzerine bir bardak soguk su icmek en iyisidir!

Hemen hirsizin kactigi yone dogru 2-3 sokak etrafindaki butun cop tenekelerinin etrafina bakilir, genelde hirsizlar cantayi alip hizlica kosarlar ve icerisindeki cuzdani telefonu alip gerisini bir copun kenarina atarlar. Hirsizin arkasindan kosarak yakaliyan su ana kadar gorulmemistir.

Mantikli olan hemen en yakin polisi gorup gidilecek adresi sormaktir. Bu genelde Carrer Nou de La Rambla caddesi uzerindeki polis (Mossos D'Esquadra) karakoludur ( C/ Nou de la Rambla, 76-80 (Ciutat Vella) 08001 Barcelona ), bu istasyonun cuma ve cumartesi gecesi cok senlikli oldugu, butun cantasini caldiranlarin partilerine orda devam ettikleri bilinmektedir. Polisler ingilizce biliyorlar ve sizin bilgilerinizi aliyorlar cok dusuk bir ihtimal olsa da sizi arama ihtimalleri var.

Pasaportumu caldilar ne yapicam?

Eger calinan esyalarin arasinda pasaportunuz da varsa hemen Barcelona'daki Türkiye Başkonsolosluğu'na gitmenizde fayda var (Adres: Passeig de Gracia, nº 7, 1ª, 08007, Barcelona ). Türkiye'ye donmeniz icin size bir belge vereceklerdir, bu belge ile Turkiye;ye ucabilirsiniz, fakat baska hicbir ulkeye gidemezsiniz oradan da yeni pasaporta basvurmaniz gerekmektedir. Gerekli bilgiyi Konsoloslukta Evren Abi ve Rana Hanim'dan alabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder